Scintigrafie - Neolife Bucuresti - Enayati Medical City Peste 30 de ani de experienta in medicina nucleara
Ce este Scintigrafia
Este o tehnică imagistică modernă, utilizată în medicina nucleară, ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.
Pacientului i se administrează, intravenos, substanța cu radiotrasor. Radiotrasorul se acumulează în organul supus examinării într-un anumit interval de timp. Timpul de așteptare până la efectuarea procedurii poate varia de la câteva minute în cazul scintigrafiei hepatice, până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.
Odată substanța introdusă aceasta se distribuie în diferite organe în funcție de substanța activă utilizată. Distribuția produsului radiofarmaceutic este detectată de un aparat detector de radiații denumit GAMMA CAMERA și stocată digital. Ulterior informația obținută este procesată obținându-se imagini a corpului sau organului studiat. Aceste imagini, spre deosebire de majoritatea imaginilor obținute in radiologie, sunt imagini funcționale și moleculare, adică arată cum funcționează diferite organe și țesuturi explorate sau indică alterările acestora la nivel molecular.
Investigațiile scintigrafice osoasa, cardiacă, cerebrală, a plămânului și cea a rinichiului sunt cele mai răspândite proceduri de diagnosticare ale medicinii nucleare.