PET CT - Neolife Bucuresti Enayati Medical City Diagnostic oncologic
Ce este, mai exact, PET-CT-ul?
O scanare PET-CT este o tehnică de investigare relativ nouă în practica clinică (aproximativ 20 ani), care utilizează avantajele a două metode imagistice, tomografia cu emisie de pozitroni (PET) si tomografia computerizată (CT), pentru a diagnostica și evalua corect anumite boli.
Astfel, într-un singur aparat sunt două modalități de diagnostic diferite care ajută la diagnosticarea, stadializarea și la monitorizarea bolii oncologice. Dacă CT-ul arată localizarea afecțiunii din punct de vedere anatomic, PET-ul oferă informații funcționale, despre activitatea metabolică a tumorii. Iar pentru un diagnostic oncologic este foarte importantă stabilirea agresivității tumorii respective. Există însă și cazuri în care găsim metastaze și nu știm de unde au pornit, iar aici ne ajută PET/CT-ul: printr-o simplă scanare, din vârful capului până în treimea superioară a coapsei, PET/CT-ul poate să ne ofere informații despre tumorile care au generat metastazele.
Când se folosește această investigație și ce presupune?
În principal, scanările PET-CT sunt folosite în diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea si evaluarea eficienței conduitei terapeutice in mai multe tipuri de cancere, dar au utilitate și în diagnosticul sau evaluarea unor boli cardio-vasculare, în special ischemice, și a unor tulburări neurologice (de exemplu: Alzheimer, Parkinson, epilepsie).
Scanarea PET utilizează un medicament radioactiv (trasor) pentru a arăta activitatea sau statusul funcțional al unui organ. Această scanare poate detecta uneori boala înainte de a putea fi evaluată cu alte teste imagistice. Cel mai utilizat trasor in oncologie este o moleculă de dezoxiglucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – prescurtat (18F)FDG. De obicei, trasorul este injectat intr-o vena periferică și se colectează în zone ale corpului pacientului care au niveluri mai ridicate de activitate chimică, care deseori corespund zonelor afectate de o de boală. Examinarea PET poate evidenția și zone cu activitate metabolică scăzută, adesea ca rezultat al fluxului sanguin redus sau posibile zone de necroză tisulară (moartea țesutului) ca urmare a conduitei terapeutice (in bolile oncologice, după chimioterapie sau radioterapie).
Cum ne pregătim pentru examinarea PET-CT?
Cu cel puțin 6 ore înaintea examinării pacienții nu au voie să consume alimente sau să le fie administrate anumite medicamente pentru a nu altera sensibilitatea examinării, așa cum se poate întâmpla în cazul unei glicemii ridicate. Majoritatea medicamentelor din schemele terapeutice uzuale nu reprezintă o contraindicație, dar trebuie consultat medicul curant înainte de investigație. Cu 24 de ore înainte de scanare se recomandă o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, fără zahăr, cu un consum bogat în proteine (cum ar fi carnea, nucile sau tofu) și legume fără amidon, pentru a asigura o glicemie în limite normale. Efortul fizic intens trebuie evitat înainte de examinare cu minim 24 ore, altfel majoritatea trasorului se va acumula la nivelul musculaturii striate. Rar, în funcție de pacient, se impune aplicarea unor sedative ușoare pentru relaxarea musculară și pentru scăderea anxietății. De aceea, la examinare pacientul poate să fie adus și condus acasă de către un însoțitor.
Cât durează investigația?
O examinare PET-CT poate dura până la 2-3 ore. Pacientul este preluat de către un membru al personalului din laborator, care îl va informa asupra pașilor procedurii de examinare, îi va măsura glicemia, înălțimea și greutatea. Ulterior, investigația presupune două mari etape ca intervale de timp, de absorbție a radiotrasorului (între 30-90 minute) și de achiziție a imaginilor PET și CT (între 15-60 minute). După scanare, pacientul mai rămâne o perioadă scurtă de timp în supravegherea personalului din laborator, ulterior poate pleca acasă.
Ce contraindicații are?
Sarcina în ultimul trimestru poate reprezenta o contraindicație relativă, de aceea, trebuie evaluate riscurile de iradiere ale mamei și copilului cu beneficiile obținute în urma efectuării investigației. Pacientelor care alăptează, nu li se recomandă întreruperea alăptării, dar laptele matern obținut în primele 12-24h după investigație nu trebuie folosit în hrana copilului. De asemenea, insuficiența renală poate îngreuna interpretarea imaginilor, dar nu exclude examinarea, ci doar administrarea substanței de contrast iodate.
O contraindicație o reprezintă glicemiile peste 200mg/dl, deoarece scad specificitatea trasorului (18F)FDG. În cazul pacienților cu diabet sau cu un nivel ridicat al glicemiei, se incearca apropierea de valoarea normală a glicemiei la începutul examenului.
Unde se poate face în România PET-CT, sunt puține centre?
In acest moment, în ţara noastră există 12 aparate PET/CT funcţionale, atat in sistemul public cat si in cel privat. 4 dintre cele 12 scannere disponibile în România se află în Centrele Medicale NEOLIFE din Bucuresti, Iasi si Brasov.
În ce situații este decontată această investigație și ce documente sunt necesare?
Pentru a beneficia gratuit de examinarea PET/CT, prin decontare CNAS, pacienții trebuie să depună un dosar la sediul casei de asigurări de sănătate de care aparţin, care va fi evaluat de o comisie de experţi a CNAS. Acest dosar trebuie să conţină referatul de justificare (în original) completat de medicul curant oncolog sau hematolog si investigaţiile care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii. In urma aprobarii acestui dosar, pacientul poate efectua investigatia in mod gratuit.